

Fill out a Volunteer Charity Team Application, email to teams@fv26.com, and let us help you raise awareness and donations for your cause.

Volunteer Charity Program Overview

The Fox Valley Marathon Races and ShebBix Inc want to be good citizens. Working together with cities, townships, park districts, forest preserves, sponsors, volunteers, schools, race committee members, and runners, we can provide a broad based positive impact within the host communities that support the event.

A vital part of the impact of the event is the Fox Valley Marathon Races Charity Program. Each year, to help our neighbors in need, the Fox Valley Marathon Races will work with local charities to help raise awareness of each charity and to provide donations to the charity in exchange for volunteer teams. Volunteer Charity Teams will have access to opportunities over several days based on availability, with donations proportional to the opportunity.

All of our Volunteer Charities will be winners.

Volunteer Charities will have fun teambuilding opportunities, will receive recognition via the Events' social media, and will receive a portion of over \$18,000 in charity donations.

All of our host communities, sponsors, and volunteers will be winners.

By being an integral part of the race, our host communities, sponsors, and volunteers are directly responsible for the over \$50,000 annual runner and event donations to our charities. Working together, everyone involved in the races can take pride in being good citizens and helping our neighbors in need.

Race Obligations ...

Fox Valley Marathon Races will provide your organization the following...

- 1. Donation as listed to your organization, payable within 1 week of completed volunteering
- 2. Publicity for your cause on the Race Website, Facebook, Spectator Guide, Weekend Guide
- 3. Space for up to 2 banners on the start / finish barricades (Horizontal 3' x 6' maximum)
- 4. Access to online sign-up management for your team

Fox Valley Marathon Races will provide your Charity Volunteers the following ...

- 1. Access to sign up online for your team
- 2. Volunteer hat (BQ2 Races) or hat or shirt per online volunteer registration size (Fox Valley Races)
- 3. A brief online description of your shift location, hours, and responsibilities
- 4. Detailed instruction during your shift via your Team Captain
- 5. Team Captain only verbal or written instruction details

Sample Logo for Volunteer Charities ...

If you would like to promote your participation in the Charity Program, the graphic at the left is available to all of our Program Charities license free.







Volunteer Charity Team Application

Group	Name	(if a fundraising group for the charity listed below)				
Charity	Payee:	501c3 #:				
Contac	t Name:	Phone:				
Email:_		Website:				
=	Obligations					
	ndersigned, wish to apply to the Fox Vall unities as marked below, and promise th	ey Marathon Races Volunteer Charity Program, will fully staff the nat				
1.		he event are counting on my volunteers to take their responsibilities and perform to the best of their abilities.				
2.	☐ All funds donated will be given to the	ne above charity				
3.	I understand the following donation cor	ntingencies				
	A. \$ 50 of the donation is continged.	□ \$ 50 of the donation is contingent on 4 volunteers being signed up 3 weeks after approval				
	B. \$ 100 of the donation is conting	ent on all volunteers being signed up 3 weeks from task day				
	C. If sign-ups are incomplete 3 weeks from task day, donations and team size may be halved or withdrawn at race discretion					
4.	I understand the following volunteer re	equirements				
	A. All volunteers meet age minim	ums, with minimum 20% adults to keep minors productive				
	B. All volunteers will be on site, real	3. All volunteers will be on site, ready, and attend a briefing meeting promptly at shift start time				
	C.	d attend a de-briefing meeting 5 minutes from shift end time				
5.	☐ I have attached our Logo in hi resolu	ition .jpg, .png, or .ai format				
6.	☐ I understand that nothing but our o	charity can be advertised on our banners within race village.				
7.	☐ I will insure that my team understa	nds they are volunteering for the event, and not for our organization.				
8.	$\ \square$ I understand that event safety is a	priority, and that unattended bags in race village will be disposed of.				
Charity	or Group Authorized Representative	Title				
	Craig Bixler	Director				
Event Au	uthorized Representative	Title				





Volunteer Opportunities

- Please check all for which your group wishes to volunteer
- Must fill all volunteer positions in 1 group before reserving a 2nd simultaneous group
 - o Repeat multi-group charities may be exempt at the discretion of the event
- See website for updates on availability, see last page for detailed opportunity descriptions.

Sat 4/13 F	Fabyan Forest Preserv	e, Geneva_	13 shifts, 62 vols, \$38	50 total	
	A1a Aid StationW	(Age 12+)	6 vols x 3 hrs	5am-8am	\$ 300 Donation x2
	A1b Aid StationW	(Age 12+)	6 vols x 3.5 hrs	7:30-11am	\$ 350 Donation x1
	A2 Aid StationS	(Age 12+)	4 vols x 5.5 hrs	5:30-11am	\$ 350 Donation x2
	A3 Aid StationE	(Age 12+)	4 vols x 5 hrs	6am-11am	\$ 300 Donation x2
	A7 Setup	(Age 14+)	6 vols x 3 hrs	5am-8am	\$ 270 Donation x1
	A8 Village	(Age 14+)	6 vols x 4hrs	5am-9am	\$ 360 Donation x1
	A13 Teardown	(Age 14+)	5 vols x 4 hrs	8:30-12:30pm	\$ 300 Donation x2
Sat 9/7 F	abyan Forest Preserv	e, Geneva	14 shifts, 67 vols, \$41	.50 total	
	B1a Aid StationW	(Age 12+)	6 vols x 3 hrs	5am-8am	\$ 300 Donation x2
	B1b Aid StationW	(Age 12+)	6 vols x 3.5 hrs	7:30-11am	\$ 350 Donation x1
	A2 Aid StationS	(Age 12+)	4 vols x 5.5 hrs	5:30-11am	\$ 350 Donation x2
	A3 Aid StationE	(Age 12+)	4 vols x 5 hrs	6am-11am	\$ 300 Donation x2
	B7 Setup	(Age 14+)	6 vols x 3 hrs	5am-8am	\$ 270 Donation x1
	B8 Village	(Age 14+)	6 vols x 4hrs	5am-9am	\$ 360 Donation x1
	B10 Course	(Age 16+)	5 vols x 4 hrs	6:30am-10:30am	\$ 300 Donation x1
	B13 Teardown	(Age 14+)	5 vols x 4hrs	8:30-12:30pm	\$ 300 Donation x2
Thu 9/19	Life Storage, St. Cha	rles	1 shift, 3 volunteers,	\$100 total	
	C6 Loading	(Age 14+)	3 vols x 2 hrs	1pm-3pm	\$ 100 Donation x1
Fri 9/20	Fairgrounds, St. Cha		5 shifts, 16 voluntee		
	D7 Setup (Expo)	(Age 14+)	3 vols x 3 hrs	7am-10am	\$ 150 Donation x2
	D8 Village (packets)		3 vols x 4 hrs	10am-2pm	\$ 200 Donation x2
	D9 Village (packets	(Age 14+)	4 vols x 4 hrs	1:30pm-5:30pm	\$ 250 Donation x1
Sat 9/21	various, St. Charles_		12 shifts, 37 volunte	ers, \$2500 total	
	E6 Loading	(Age 14+)	4 vols x 3 hrs	07am-10am	\$ 200 Donation x3
	E7 Setup	(Age 14+)	4 vols x 3 hrs	10am-1pm	\$ 200 Donation x4
	E12a Security	(Age 18+)	2 vols x 5 hrs	6pm-11pm	\$ 200 Donation x1
	E12b Security	(Age 18+)	2 vols x 5 hrs	11pm-4am	\$ 200 Donation x1
	E8 Village (packets)	(Age 14+)	3 vols x 4.5 hrs	9:30am-2pm	\$ 200 Donation x2
	E13 Teardown	(Age 14+)	4 vols x 4.5 hrs	1:30pm-6pm	\$ 300 Donation x1

Fox Valley Marathon Races





Sun 9/22	1st Street, St. Charles 19 shifts, 103 volunteers, \$6075 total + 10 aid stations			
	F1. Aid Station	(Age 13+)	6-20 vols - many options - CONTACT	Γ US – cbixler@fv26.com
	F8. Village	(Age 14+)	6 vols x 4 hrs 05am-9am	\$ 400 Donation x4
	F9. Village	(Age 14+)	6 vols x 4 hrs 08:30am-12:30	\$ 400 Donation x4
	F10a Course**	(Age 16+)	5 vols x 2.5 hrs 6am-8:30am	\$ 200 Donation x2
	F10b Course**	(Age 16+)	6 vols x 2.5 hrs 6am-8:30am	\$ 225 Donation x1
	F10c Course**	(Age 16+)	4 vols x 2.5 hrs 6am-8:30am	\$ 150 Donation x1
	F10d Course**	(Age 16+)	5 vols x 4 hrs 06:30am-10:30	\$ 300 Donation x3
	F11 Course**	(Age 16+)	5 vols x 4 hrs 10am-2pm	\$ 300 Donation x1
	F13 Teardown	(Age 14+)	5 vols x 4 hrs 12pm-4pm	\$ 300 Donation x3

^{**} requires ratio of 1 adult per 3 under 18





Task Descriptions

k Descriptions	
L – 5 Aid Station	set up / tear down aid and water bottle stations
Age 12+	set up / tear down course signs and mile markers
	– train runners on bottle marking
	– hand water, Gatorade, ice, bananas, oranges, gels, and water bottles to runners
	– shuttle bottles from drop zone to tables
	– tear down aid and water bottle stations
5 Loading	– station truck: bins, cans, cones, signs, G-Ade, Clif, cups, tents, water
Age 14+	– village truck: cans, tents, signs, banners, cones, truss, medals, G-Ade, cups
	- expo truck: bib bins, shirts, bags, cans, legacy bins, decorations
	- redistribute station truck: bins, cans, cones, signs, G-Ade, Clif, cups, tents
7 Setup	 unload trucks, make golf cart deliveries (golf cart requires 1 adult 18+)
Age 14+	 lights, start / finish lines, tents, tables, chairs, banners, food, water, gatorade
U - · · ·	- tear down lights, start line, packet pickup, set up finish line
	- load expo truck: pipe & drape
	 unload expo truck: pipe & drape, bins, shirts, bags, cans, decorations
	- set up pipe & drape booths, tables, chairs, gear, bins, truss
3-9 Village	– parking, packet pickup, volunteer check-in, ushers, gear check
Age 14+	– start line
	– finish support: assist, medals, blankets, water, Gatorade
	village support: results, awards, food, gear check,
	– unload water, garbage, tables, cans, cones, garbage, tents, Gatorade, cups
LO-11 Course Marshal	 direct lead bikes and runners at key intersections
Age 16+	– direct cars at key intersections
	- direct bike path traffic at key intersections
	– set up / tear down mile markers and course signs
	– minimum 1 adult for every 3 volunteers under 16
12 Security	– monitor race village overnight (18+)
Age 16+	– monitor gates, finish chute, food tent
	 kindly but firmly deny entrance to spectators and runners per plan
	– minimum 1 adult for every 3 volunteers
13 Teardown	– finish support: assist, medals, blankets, water, Gatorade
Ngo 141	– village support: results, awards, food, gear check
Age 14+	
486 14±	- unload water, garbage, tables, cans, cones, garbage, tents, Gatorade, cups
4ge 14+	 unload water, garbage, tables, cans, cones, garbage, tents, Gatorade, cups tear down tents, tables, chairs finish line, barricades, banners, pipe, & drape